ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ ΝΙΜΙΤΣ


ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο. Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.
Και όλα αυτά μετά τις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα από την Ελληνική πλευρά που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων.
Λίγες ώρες πρίν, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωνε: Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα.
Απο την άλλη, ο Νίμιτς σε συνέντευξή του στο Euronews, τόνισε πως τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους Σκοπιανούς και βλέπουν οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους. Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και αν διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί, δήλωσε ο ίδιος.
Παρά την διπλωματική απάντηση απο την πλευρά του Έλληνα ΥΠΕΞ, οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ο κ. Κοτζιάς σε πολυ αυστηρό τόνο απευθύνθηκε στον Νίμιτς λέγοντας του: Δεν είσαι αρμόδιος να ομιλείς για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών.

Σχόλια