ΚΟΤΖΙΑΣ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΟΥΝ, ΛΕΕΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑ.....Ως γνωστόν, το συνταγματικό τους όνομα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο είπε ο υπουργός Εξωτερικών.  Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές. Αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι και 20 χρόνια πριν. 

Αυτά δήλωσε αργά το βράδυ χθές Δευτέρα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μεταξύ των άλλων δήλωσε: Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα Αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη. Η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος. Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές απο τους γείτονες, αλλά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος. 

Η ονομασία Μακεδονική γλώσσα καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από το 1992 έως το 1994, κανείς εκπρόσωπος των δύο Ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. 

Η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. 


Εκτίμησε ότι στο σενάριο διάλυσης της FYROM η περιοχή βόρεια των Ελληνικών συνόρων θα καταληφθεί από άλλες χώρες που φέρουν τους δικούς τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς. Ανέφερε ότι τα ονόματα που πρότεινε ο κ Νίμιτς είναι τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια και Ελληνικών κυβερνήσεων.
Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και ΝΑΤΟ να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, διότι η τυχόν εμπλοκή τους σημαίνει ότι δεν θέλουν εξεύρεση λύσης.




Σχόλια