ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ




Οι οδηγίες ενημερώνουν τους δικαιούχους, σχετικά με τις διορθώσεις που μπορούν να κάνουν ώστε να μην απορριφθεί η δήλωσή τους.

  Έχει εγκριθεί πρός το παρόν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, το 42% των αιτήσεων. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.665.516 αιτήσεις. Εγκριση έχουν λάβει 1.129.756 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από 645 εκατομμύρια ευρώ, με μέσο ποσό ανά αίτηση 517,58 ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι  εντοπίστηκαν 1.807 αιτήσεις το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου που περιείχαν λάθος στοιχεία λόγω αστοχίας του συστήματος και ακυρώθηκαν. Σε όσες απο αυτές τις αιτήσεις υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας, στάλθηκαν σχετικές ειδοποιήσεις με e-mail ή sms ανάλογα με το τι είχε συμπληρωθεί από τον πολίτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ 

Σχετικά με το κριτήριο του ΕΦΚΑ

Αν έχετε υπάρξει ασφαλισμένος κάποια στιγμή και το σύστημα σας δείχνει να μην έχετε ασφαλιστεί:
Πηγαίνετε στον ΕΦΚΑ στο υποκατάστημα του παλιού σας ταμείου και ζητήστε να δουν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ασφαλισμένο χρόνο.
Αν έχει πρόβλημα  θα το διορθώσουν και θα μπορέσετε την ίδια στιγμή να κάνετε αίτηση.
Αν δεν έχουν πιστοποιήσει χρόνο ασφάλισης, ζητήστε τους να στείλουν στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ σας λέγοντας ότι πιστοποιούν αυτοί τον ένα μήνα τουλάχιστον ασφάλισης. Μέχρι το βράδυ η ΗΔΙΚΑ θα σας έχει καταγράψει σε ειδικό αρχείο που ξεπερνάει το πρόβλημα. Μην στέλνετε απευθείας μήνυμα στην ΗΔΙΚΑ. Τα αγνοούν γιατί δεν μπορούν να κρίνουν αυτοί αν έχετε χρόνο ασφάλισης ή όχι. Αν δεν πάει μήνυμα από τον ΕΦΚΑ η ΗΔΙΚΑ δεν κάνει τίποτα.
Αν δεν έχετε ασφαλιστεί ποτέ, δεν πληροίτε τα κριτήρια. Το σύστημα λαμβάνει υπόψη του στοιχεία  πριν την 31/10/2017.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΑΘΗ ΣΤΟ Ε1
Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μέσω ΔΟΥ.
Αν έχετε κάνει λάθος με το ΑΜΚΑ των παιδιών στο Ε1 μπορείτε να προσθέσετε παιδιά μετά τις τελευταίες αλλαγές στην πλατφόρμα αρκεί να έχουν δηλωθεί στο Α21 των οικογενειακών επιδομάτων. Σημείωση: έχει γίνει διόρθωση και δεν εμφανίζεται πλέον η επισήμανση που δεν επέτρεπε να προχωρήσει η αίτηση μετά την προσθήκη τέκνου.
 Αν έχετε κάνει λάθος με το ΑΜΚΑ του παιδιού και έχετε βάλει άλλου παιδιού το ΑΜΚΑ, διαγράψτε το. Αλλιώς θα απορριφθεί η αίτηση σας.
 Αν κάποιος ήταν φιλοξενούμενος σε παραπάνω από έναν οικοδεσπότη, ο φιλοξενούμενος ορίζει με ποιο νοικοκυριό θα μείνει. Οι υπόλοιποι μπορούν να τον διαγράψουν καταγγέλοντας τον αλλά επειδή η ΔΟΥ θα δει ότι ήταν όντως φιλοξενούμενος αυτού που τον καταγγέλλει αλλά όχι για όλο το χρόνο, δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση.
Αν δεν γνωρίζετε τον φιλοξενούμενο: Διαγράψτε τον και θα γίνει καταγγελία στην ΔΟΥ αυτόματα.
Αν λείπει όλη η οικογένεια σας από την αίτηση, δείτε εάν ο αιτών ή η σύζυγος, ξεπερνάνε το μέγιστο εισόδημα 9000 € Χ 3= 27.000 € ή την περιουσία 180.000€ ή τους τόκους ή υπάρχει ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης ή δεν έχετε περάσει από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ή δεν έχετε υποβάλλει Ε1 ή αποτυγχάνει η αίτηση σας σε οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, Δέν υπάρχει μέσω του συστήματος σύνθεση νοικοκυριού. Απορρίπτει την αίτηση.

Για αυτούς που έχουν δηλώσει λανθασμένα ότι έχουν πολυτελή διαβίωση, για το τεκμαρτό κτλ, δεν μπορεί στα πλαίσια του Κοινωνικού Μερίσματος, να επαναπροσδιορισθεί ο τρόπος φορολόγησης ή  ο κώδικας φορολογίας. 
Αν εμφανίζεστε με περιουσία 180.001€ δεν απορρίπτεστε για ένα ευρώ. 
Η ΑΑΔΕ για να σας προστατεύσει δεν στέλνει την πραγματική αξία της περιουσίας σας.
Αν έχετε πρόβλημα με την συσχέτιση ΑΜΚΑ-ΑΦΜ
πηγαίνετε στα ΚΕΠ.
Αν ο οικοδεσπότης έχει πεθάνει και δοκιμάσατε και παλαιότερα και σήμερα και το σύστημα δεν σας επιτρέπει να κάνετε αίτηση αναγράφοντας  ότι είστε φιλοξενούμενοι, υπάρχει πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ του θανόντος. Πηγαίνετε στα ΚΕΠ και ζητήστε τους να ενημερώσουν το ΑΜΚΑ του θανόντος με το ΑΦΜ του. Θα το στείλουν στην ΗΔΙΚΑ να το κάνει γιατί το ΑΜΚΑ είναι κλειδωμένο λόγω θανάτου. Αίτηση θα κάνετε με τους δικούς σας κωδικούς taxis net όχι με του θανόντος.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ
Αν η αίτηση σας ακυρώθηκε εκ των υστέρων από το σύστημα, είτε τα στοιχεία της αίτησης ήταν λανθασμένα είτε την αίτηση την έχει κάνει η σύζυγος φιλοξενούμενου νοικοκυριού. Αν έχετε δώσει στοιχεία επικοινωνίας θα έχετε λάβει και σχετική ειδοποίηση.
Για να κάνετε επαναξιολόγηση, πρέπει να μην έχετε καμιά αίτηση σε κατάσταση "νέα" ή "εγκεκριμένη" και να είστε εσείς ο αιτών.

NEEΣ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ koinonikomerisma.gr, σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.




Σχόλια