ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΔΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ



ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ.
Τουρκοκύπριοι  από τη Λεμεσό, την Πάφο και από αλλού, μεταφέρθηκαν το 1975 στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην παλιά πόλη, στα Βαρώσια, στον Άγιο Λουκά και σε όλες τις συνοικίες, έξω από την κλειστή πόλη. Μαζί τους  πολλοί Τούρκοι έποικοι. Υπολογίζεται ότι σήμερα, ζουν μέσα στην πόλη της Αμμοχώστου περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι, από τους οποίους 25 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και 15 χιλιάδες Τούρκοι έποικοι από τη νότια Τουρκία, ιδιαίτερα απο την Αττάλεια, Μερσίνα και Άδανα. Οι πρώτοι Τούρκοι έποικοι μεταφέρθηκαν στα Βαρώσια, ξεχωριστά από τους Τουρκοκύπριους, δεν έρχονταν σε επαφή μαζί τους και δεν είχαν και καλές σχέσεις μεταξύ τους. Τα παιδιά τους όμως που γεννήθηκαν στην Αμμόχωστο στις δεκαετίες 1980-90, παντρεύονται και με Τουρκοκύπριους, δεν ζουν πια σε γκέτο στα Βαρώσια, κατοικούν σε νέες περιοχές και οι σχέσεις τους είναι πλέον καλύτερες.
 
Σήμερα η ιστοσελίδα dialogos, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρθρογράφο της Daily Kibris, Μεχμέτ Hasguler, το ψευδοκράτος υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, θα ανοίξει τουλάχιστον τα μισά από τα ξενοδοχεία στην εντός περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου για τις ανάγκες του τουρισμού περι τα τέλη 2018.
  Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις για το Βαρώσι ελήφθησαν κατά την επίσκεψη  αντιπροσωπείας τουρισμού από τη «μητέρα πατρίδα».
Μια απο τις αποφάσεις είναι οτι τουλάχιστον οι μισές εγκαταστάσεις θα ανοικτούν  στα τέλη του 2018. 
Η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα. Να αναφέρουμε ότι το Σεπτέμβριο, ένα απροσδιόριστο μέρος των Βαρωσίων μεταβιβάστεηκε  απο τον Αττίλα στο Υπουργείο Τουρισμού.
 

Σχόλια