Διαγραφή οφειλών, προστασία Α΄ κατοικίας: Τι ισχύει στο νόμο Κατσέλη.




Με την πλειοψηφία των δανείων να βρίσκονται στο κόκκινο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ύψη, η δικαστική ρύθμιση ή διαγραφή ανά περίπτωση οφειλών μέσω του νόμου Κατσέλη για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, αποτελεί πολλές φορές τη μοναδική λύση σωτηρίας για όσους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.
Πρέπει να τονιστεί ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από κατάσχεση και πλειστηριασμό μόνο για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα για όσους υποβάλλουν αίτηση στο αρμόδιο Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο) μέχρι 31/12/2018. Στη συνέχεια δυστυχώς κανένας δανειολήπτης που δεν πληρώνει τις οφειλές του (δάνεια, δημόσιο κτλ.), δεν θα μπορεί να διασώσει δικαστικά την κύρια κατοικία του.
Ωστόσο, όσοι υπαχθούν προστατεύουν την κύρια κατοικία τους και παράλληλα μπορούν να πετύχουν ρύθμιση αλλά και κούρεμα των οφειλών τους υπό προϋποθέσεις (όπως πχ. όταν η  εμπορική αξία της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη-οφειλέτη είναι μικρή, όταν έχει χαμηλά εισοδήματα κλπ.).
Εν γένει, μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη ρύθμιση όλων των οφειλών  προς Τράπεζες, Δημόσιο και ιδιώτες, η οποία θα δώσει οριστική λύση στους οφειλέτες καθώς λαμβάνονται υπόψη οι  ανάγκες και το κόστος διαβίωσης τους και η πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής τους.
Περαιτέρω, ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα χρεών μπορούν να πετύχουν  όσοι δεν έχουν κύρια κατοικία και εν γένει αξιόλογη περιουσία, καθώς στην περίπτωση που έχουν μικρό ή μηδενικό  εισόδημα ,οι οφειλές τους μπορούν να διαγραφούν ακόμα και ολικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Η δικαστική ρύθμιση δε για όσους δεν έχουν α΄ κατοικία, έχει διάρκεια μόνο τρία (3) έτη και στη συνέχεια ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τα χρέη του, εφόσον τηρήσει τη ρύθμιση.

Η άγνοια μάλιστα πολλών δανειοληπτών για την ύπαρξη του εν λόγω νόμου, τους οδήγησε να υπογράψουν ασύμφορες τραπεζικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώνουν επ΄ αόριστον δόσεις χωρίς η οφειλή τους να μειώνεται ουσιαστικά.
Με την υπαγωγή τους στο νόμο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί, αρπάζοντας έτσι την ευκαιρία να ορθοποδήσουν οικονομικά και να διευθετήσουν οριστικά τα χρέη τους.
Αξίζει να επισημανθεί ότι με την κατάθεση και επίδοση της αίτησης, οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες εφόσον δεν έχει εγγραφεί υποθήκη, παγώνουν (σταματούν να τοκίζονται) και οι Τράπεζες και οι Εισπρακτικές Εταιρίες, σταματούν τις τηλεφωνικές οχλήσεις, καθώς πλέον αρμόδιο για να ρυθμίσει ή διαγράψει τα χρέη καθίσταται το Δικαστήριο.
Σίγουρα, η υπαγωγή στο νόμο δεν είναι πανάκεια και για αυτό θα πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς η κάθε περίπτωση, καθώς για κάποιους οφειλέτες η υπαγωγή αποτελεί πραγματικά την σωτηρία τους, για κάποιους άλλους όμως μπορεί να είναι ασύμφορη και να ενδείκνυται κάποια άλλη διαδικασία.

Πηγή:
https://e-nomika.gr/

Σχόλια