ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑΣ


Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή στην Κροατία την ερχόμενη εβδομάδα κατηγορώντας τη γείτονα χώρα πως προκαλεί στο φλέγον θέμα, όπως ανέφερε.
Ο Τσεράρ ακύρωσε την επίσκεψη, αφότου ο Κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς, επεσήμανε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πως η διεθνής συμφωνία που είχε συναφθεί επί του θέματος δεν ισχύει.
Τον περασμένο Ιούνιο η Σλοβενία κέρδισε πλήρη πρόσβαση στην θαλάσσια περιοχή που μοιράζεται με την Κροατία. Το Ζάγκρεμπ είχε τότε διαμαρτυρηθεί εντόνως.
Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε τον Ιούνιο πως η Σλοβενία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του Κόλπου και μπορεί να το εντάξει στα χωρικά της ύδατα.
Επιπλέον, το δικαστήριο όρισε και την δημιουργία μίας «γκρίζας ζώνης» στα χωρικά ύδατα της Κροατίας, έτσι ώστε να μπορεί να Σλοβενία να έχει πρόσβαση σε διεθνή ύδατα.
Το θέμα των χωρικών υδάτων απασχολεί τις δύο χώρες από την περίοδο της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Η περιοχή για την οποία υπάρχει έντονη διαμάχη είναι ο Κόλπος του Piran. 
Το 2013 το Ζάγκρεμπ συμφώνησε με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για την περιοχή και κατάφερε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αργότερα όμως άλλαξε στάση.
Αντληση πηγής  cnn.gr

Σχόλια