ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ

Η συνάντηση που έγινε στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis και του Κούρδου ηγέτη Μεσούτν Μπαρζανί δείχνει ότι οι ΗΠΑ  δεν είναι αρνητικές στο δημοψήφισμα και ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα.
Από την άλλη προειδοποίηση στην Ιρακινή επαρχία του Κιρκούκ να μην συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν τον επόμενο μήνα έστειλε το Ιράν, τονίζοντας: Αυτό θα ήταν προκλητικό και απαράδεκτο.
Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης. Βρίσκεται όμως υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν. Το συμβούλιο τάχθηκε σε ψηφοφορία η οποία διεξήχθη την Τρίτη, υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Η Ιρακινή κυβέρνηση δεν την αποδέχτηκε και την κατήγγειλε ως παράνομη και αντισυνταγματική.
Το δημοψήφισμα προβλέπεται να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου και θα τεθεί το ερώτημα της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν.
Τουρκία και Ιράν,αλλά και άλλες χώρες, έχουν ταχθεί κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Το κλίμα καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα για την πλήρη ανεξαρτησία των Κούρδων, δυναμιτίζει την κατάσταση στν περιοχή. Σύντομα το Ιράκ που γνωρίζαμε δεν θα υπάρχει λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την Αμερικανική εισβολή.
Οι εξελίξεις αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου.
Εξ΄άλλου κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι λόγω των Τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και της υποστήριξης που παρέχουν Άγκυρα και Τεχεράνη στο Κατάρ στη διαμάχη με τον Οίκο Σαούντ, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της αποφάσισαν να υποστηρίξουν ανοικτά την Κουρδική ανεξαρτησία, πλήττοντας τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν.

Σχόλια