ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ


 Πριν από 21 χρόνια. 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996.......O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση απο Τούρκους και Τουρκοκύπριους και μέλη της αστυνομίας του ψευδοκράτους.  Άρχισαν να τον κτυπούν  με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου εξέπνευσε. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ,  παρόντα στην σκηνή, δεν επενέβησαν.
Kαθοδηγητής φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο στο Παραλίμνη. 
Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ,  άφησε τη τελευταία του πνοή δίπλα στην πόλη που λαχταρούσε να περπατήσει ελεύθερος. Την Αμμόχωστο. Ξεψύχησε πεσμένος στο χώμα που αγάπησε. 
 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996. Ημέρα της κηδείας του ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ και ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου. Μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας....Ξαφνικά εμφανιζεται  μια ομάδα Γκρίζων Λύκων και άρχισε πετροπόλεμος. Μπροστά από τους διαδηλωτές ξεπετάγεται ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους περνάει στη νεκρή ζώνη και προσπαθεί να ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από   τουρκικό φυλάκιο τον πυροβολούν.  Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ πέφτει νεκρός από σφαίρα που τον βρίσκει στο λαιμό. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Πέφτουν κι άλλοι πυροβολισμοί. Αρκετά ακόμα άτομα τραυματίζονται από τις σφαίρες των Tούρκων.
ΙΣΣΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΣ. ΞΑΔΕΡΦΙΑ.
Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.  Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008... το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία Σολωμού και Ισαάκ, ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη των δύο ΗΡΩΩΝ οι οποίοι δολοφονήθηκαν πριν 21 χρόνια εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης. 
Ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος Σολωμού, ζήτησε το αυτονόητο, όπως είπε, δηλαδή την ενεργοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης των δολοφόνων για να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης. 
Ετελέσθη μνηνόσυνο και ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των δύο παλληκαριών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.  
Οι μοτοσικλετιστές της <<Πρωτοβουλίας Ισαάκ και Σολωμού>> οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τη μητέρα, την κόρη και την αδελφή του Τάσου Ισαάκ, πραγματοποίησαν από την Παρασκευή πορεία κατά μήκος της νεκρής ζώνης. κατέληξαν στο κοιμητήριο, όπου μεταφέρθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ με την οποία, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Πεττεμερίδης της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού, είχε μεταβεί πριν από 21 χρόνια στο οδόφραγμα της Δερύνειας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φύγει από εκεί, αφού δολοφονήθηκε. <<Η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ αποτελεί φάρο για μας, είναι ένα σύμβολο αγώνα και προσπάθειας για την τελική δικαίωση της Κύπρου>> είπε. Ανακοίνωσε δε

ότι πρόθεση της Πρωτοβουλίας, είναι η κατασκευή ενός μνημείου. Μετά το τρισάγιο περίπου χίλιοι εκατό μοτοσικλετιστές από όλες τις πόλεις της Κύπρου μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ατένισαν από μακριά το χώρο της θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. 
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την κόρη και τη μητέρα του Τάσου Ισαάκ και την αδελφή του Σολωμού Σολωμού, με τη συνοδεία εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, εισήλθε μερικά μέτρα εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, όπου κατέθεσε στεφάνια.


Σχόλια