ΘΕΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΘΕΤΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ


Η Πολωνία ετοιμάζεται να θέση θέμα επανορθώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1939-1945. 
Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Πολωνικής βουλής εξετάζει τη νομική υπόσταση ενός τέτοιου αιτήματος. Το πόρισμα θα παρουσιαστεί στις 11 Αυγούστου. Πρίν απο λίγες ημέρες  ο πρόεδρος του κυβερνόντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, είχε ανακοινώσει για μια ιστορική αντεπίθεση της χώρας του.
Τα ποσά είναι τεράστια είχε πει ο κ. Κατσίνκσι σε ραδιοφωνική συνέντευξη, αλλά  η Γερμανία αρνούνταν για πολλά χρόνια να αναλάβει την ευθύνη για το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Μια παλαιότερη εκτίμηση που αφορούσε μόνο τις καταστροφές στην Βαρσοβία έκανε λόγο για 45,3 δισ. δολάρια (38 δις ευρώ). 
Η πρώτη αντίδραση της Γερμανικής κυβέρνησης ήταν να  απορρίψει τις Πολωνικές αξιώσεις.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε: << Η Γερμανία αναγνωρίζει τις πολιτικές, ηθικές και οικονομικές της ευθύνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως το ζήτημα των Γερμανικών επανορθώσεων για την Πολωνία έχει ρυθμιστεί οριστικά στο παρελθόν, νομικά και πολιτικά. Εκτός από τίς Γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις το 1953, η Πολωνία είχε δεσμευτικά δηλώσει πως παραιτείται από περαιτέρω αξιώσεις >>.
Την άποψη αυτή απέρριψε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Αντόνι Ματσιέρεβιτς. Όπως επεσήμανε, ως το 1989 η Πολωνία ήταν ένα κράτος μαριονέτα που εξαρτιόταν από τη Μόσχα. Και αυτή ήταν που επέβαλε το 1953 στη Βαρσοβία την παραίτηση από της αξιώσεις έναντι της Γερμανίας. Και συνέχισε: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί χρωστούν στην Πολωνία πολεμικές επανορθώσεις.
Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια