ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ....ΣΤΑ ΑΚΡΑ.

  
     ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Η διπλωματία πήγε περίπατο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που κάλεσε  τους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να <<επισκεφτούν και να προστατέψουν>> την Ιερουσαλήμ απο το Ισραήλ, που δεν δείχνει όπως είπε κανένα σεβασμό για το τέμενος Αλ Άκσα και το Θόλο του Βράχου. Το Ισραήλ θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

 Η Ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε: Το Ισραήλ δεν έχει να πάρει κανένα μάθημα ηθικής από την Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες προβοκάτσια απο την Τουρκία. 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, που είναι στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού  Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τις Τουρκικές δηλώσεις <<αδιανόητες, ψευδείς και διαστρεβλωμένες>>.

<<Οι ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας πέρασαν. Είναι γελοίο να ακούμε την τουρκική κυβέρνηση που εισέβαλε στη βόρεια Κύπρο, καταστέλλει με τη βία την κουρδική μειονότητα και φυλακίζει τους δημοσιογράφους, να παραδίδει μαθήματα ηθικής στο Ισραήλ, τη μόνη πραγματική δημοκρατία στην περιοχή>>, συνεχίζει η ανακοίνωσή του.
 <<Η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ και έτσι θα παραμείνει. Ο κύριος Ερντογάν να ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας του>>.
<<Ο τελευταίος που θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ είναι ο Ερντογάν. Τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου και τους Κούρδους; >>, σχολίασε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν δυναμιτίζοντας το κλίμα, είχε μιλήσει για Ισραηλινούς στρατιώτες που χύνουν αίμα Μουσουλμάνων και λερώνουν με τις αρβύλες τους την αυλή της πλατείας των Τεμενών και όλα αυτά  συμβαίνουν γιατί η Τουρκία δεν δίνει <<την αρμόζουσα σημασία>> στην Ιερουσαλήμ.

 Την σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων Taha Özhan , ο οποίος  απάντησε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ : <<Οι αδιανόητες, ψευδείς και διαστρεβλωμένες δηλώσεις για τις οποίες έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδεικνύουν τη διπλωματική του αγένεια. Οι δηλώσεις ενός κράτους που ασκεί παράνομη κυριαρχία, εναντίον του τιμημένου προέδρου μας, δείχνουν πόσο μεγάλη απόσταση χαρακτηρίζει το Ισραήλ από την περιφερειακή ειρήνη και ευημερία. Αντί να κατηγορεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία εξασφάλισε την ειρηνική συνύπαρξη των μελών των αβρααμικών θρησκειών στην Ιερουσαλήμ για εκατοντάδες χρόνια, το Ισραήλ θα έπρεπε να μάθει την οθωμανική ειρήνη>>.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την κόντρα ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, καθώς ο  πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, ζήτησε μέσω συνέντευξής του στην Die Welt να αυστηροποιηθούν τα μέτρα της Γερμανίας σε βάρος της Τουρκίας, ενώ τάχθηκε και εναντίον της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.
Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, στο βάθος των εξελίξεων τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμένα στην Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο για το λόγο των γεωτρήσεων, αλλά και για την συνεχή επιθετικότητα των Τούρκων στην περιοχή.


 


 


Σχόλια