ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ στην εφημερίδα BILD:«Η μακραίωνη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας τίθεται σε κίνδυνο». «Είναι δραματικό πραγματικά μας συνδέει τόσο πολύ αυτή η σχέση. Αλλά δεν μπορούμε να εκβιαστούμε».

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:  Να μην ανακατεύεται η Γερμανία στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μου. 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.  Η προοπτική επιβολής οικονομικών μέτρων ανησυχεί τη Γερμανική κυβέρνηση που προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς επενδυτές. Διαψεύστηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπάρχει μια λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες και  με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην "τρομοκρατία".
Η Μέρκελ είναι διακοπές, ανέλαβε ο επιτελάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Πέτερ Άλτμαγερ παραχωρώντας συνέντευξη σε δύο Γερμανικές εφημερίδες, Την "Die Welt" και την "Bild". Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία. 
Μίλησε για μονομερή καταδίκη της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνεται πλέον σχεδόν καθημερινά. <<Στη περιοχή, η Τουρκία  είναι μία από τις πιο δημοκρατικές χώρες. Δεν μπορώ να πω για τον Ερντογάν, αλλά για την χώρα και την τουρκική κοινωνία στο σύνολό της .Η ψηφοφορία για τη συνταγματική τροποποίηση έδειξε πως δεν κέρδισε ο Ερντογάν>>. 
Απορρίπτω είπε την πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων στην Τουρκία Γερμανών πολιτών με Τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες οι οποίο έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος .H Γερμανία συνέχισε είναι κράτος δικαίου και για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς επίσης και τα δικαστήρια, όχι ο πολιτικοί.
Είπε  ότι δεν θεωρεί καθόλου καλή την ιδέα της αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ούτε την  απομάκρυνση των Γερμανών στρατιωτών από την αεροπορική βάση του Ικονίου. Αυτό θα έβλαπτε το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, κατέληξε.


Σχόλια