ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της γείτονος  κατά τη διάρκεια του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκτόξευσαν παράλογες  απειλές δυναμιτίζοντας το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk: << Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η αρνητική προσέγγιση του ζητήματος από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία καθώς ορισμένες εταιρείες ενέργειας συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι φέρονται ανεύθυνα ως προς τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζω ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Οφείλουν να αποφύγουν τα ριψοκίνδυνα αυτά βήματα ειδάλλως θα προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή. Ειδάλλως, πρέπει να πω, ότι οι συνεργαζόμενες αυτές εταιρείες θα χάσουν τους φίλους τους στην Τουρκία >>.
Κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας ο Πρωθυπουργός  Μπιναλί  Γιλντιρίμ ανέφερε  << Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές >>.