ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ




Ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιοι διαδηλωτές. Μία εβδομάδα οι συγκρούσεις καθημερινές. Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν την ανεγκατάσταση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο του τρίτου σημαντικότερου ιερού τόπου του Ισλάμ, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 
Έως την Παρασκευή, είχαν αναφερθεί  μόνο τραυματισμοί. Το Σάββατο ένας 17χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε λίγες ώρες αφού τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Αζαρία.  Στην Αμπού Ντις, ένας άλλος έφηβος Παλαιστίνιος, 18 ετών, πέθανε όταν ένα κοκτέιλ μολότοφ, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που ήθελε να πετάξει στους ισραηλινούς στρατιώτες, έσκασε στα χέρια του.
Την προηγουμένη, τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, ενώ τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από έναν Παλαιστίνιο μέσα στο σπίτι τους, σε έναν οικισμό εποίκων κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 
Οι Ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν πύλες ασφαλείας στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών έπειτα από μια φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών τη 14η Ιουλίου κοντά στον Ιερό τόπο. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι παγώνει κάθε επαφή με το Ισραήλ έως ότου τα μέτρα ανασταλούν.  
Ο Ερντογάν μιλώντας στο Αφρικανικό Κογκρέσο για θέματα Υγείας κατήγγειλε την στάση του Ισραήλ να αποκλείσει τους μουσουλμάνους προσκυνητές από το ιερό τέμενος του Ισλάμ, ενώ   κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν κατά του Ισραήλ.

Σχόλια